WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE UŻYTKOWANIA NOŻY
Firma IVO Cutelarias od 1955 roku oferuje produkty najwyższej jakości, wyprodukowane z najlepszych stali. Noże spełniają wszystkie europejskie wymagania dotyczące kontaktu z żywnością i spełniają wymagania normy ISO 8442-1.
Noże IVO® / CMTM® Knives są projektowane i wytwarzane w taki sposób, aby zachować ich ostrość przez długi czas.
Dla bezpieczeństwa należy postępować zgodnie z zaleceniami:
BEZPIECZEŃSTWO
Nóż to ostry produkt o dużej sile cięcia. Bądź ostrożny podczas użytkowania!
- TRZYMAJ NOŻE Z DALA OD DZIECI!
- Noże mają różne kształty ostrzy do różnych zastosowań i celów - użyj właściwego noża, aby uzyskać lepsze wyniki.
- Aby uniknąć wyślizgnięcia się noża z dłoni rękojeść powinna być sucha i odtłuszczona.
- NIGDY NIE PRÓBUJ ŁAPAĆ SPADAJĄCEGO NOŻA ABY UNIKNĄĆ SKALECZENIA.
- Nóż IVO® / CMTM® Knives zawsze powinien być naostrzony. Dzięki gładkiemu ostrzu potrzebna jest mniejsza siła nacisku przy cięciu, mniejsze jest tarcie, lepsza wydajność, nóż nie ucieka z ciętego elementu.
- Należy trzymać nóż mocno podczas cięcia i przesuwać go w kierunku przeciwnym do ciała.
- W trakcie użytkowania umieść nóż IVO® / CMTM® Knives w odpowiednim miejscu - widocznym i bezpiecznym.
- Przechowuj noże w blokach IVO®, na listwach magnetycznych lub w osłonach. Nie przechowuj ich w szufladzie, aby uniknąć skaleczenia się i uszkodzenia krawędzi noża.
- Unikaj wypadków myjąc ostrze noża w kierunku od rękojeści do czubka.
- NOŻY UŻYWAJ DO ŻYWNOŚCI!
- Nie używaj ich do rozdzielania mrożonek ani do otwierania butelek czy puszek.
- Nie uderzaj ostrzem noża jak młotkiem, aby nie uszkodzić krawędzi noża ani samego ostrza.
- IVO® zaleca stosowanie desek do krojenia z drewna lub tworzywa sztucznego, nie ze szkła, marmuru lub granitu.
- Nie wystawiaj noża na działanie ognia ani płomieni! Wysokie temperatury mogą zniszczyć hartowanie stali.
- Po każdym użyciu należy wyczyścić nóż IVO® / CMTM® Knives za pomocą miękkiej gąbki i łagodnego środka czyszczącego oraz wysuszyć za pomocą miękkiej szmatki.
IVO®nie zaleca stosowania zmywarki.
W przypadku czyszczenia w zmywarce zaleca się suszenie po zakończeniu programu, aby uniknąć plam na ostrzu spowodowanych obecnością wapienia w wodzie i detergentach.
OSTRZEŻENIE: ta opcja czyszczenia może uszkodzić krawędź noża.
- Stal używana w sztućcach zawiera węgiel, aby utrzymać moc cięcia i umożliwić ostrzenie podczas użytkowania produktu. Po kontakcie z kwaśnymi składnikami takimi jak cytryna lub pomidor należy od razu wyczyścić nóż, aby uniknąć plam na ostrzu.
OSTRZENIE = DOSKONAŁE CIĘCIE
- Nóż IVO® / CMTM® Knives należy ostrzyć za każdym razem gdy jest taka potrzeba.
- W nożach IVO® / CMTM® Knives można odnowić ostrze, z wyjątkiem noży z ząbkowanymi ostrzami.
- Ostrzenie może być wykonane na różne sposoby, w zależności od stanu ostrza.
- Nigdy nie używaj metody ostrzenia, która powoduje nadmierne nagrzewanie ostrza, ponieważ może doprowadzić to do pęknięcia.
- Do ostrzenia noży, IVO® zaleca użycie stalki, ostrzałki ręcznej lub elektrycznej (na mokro).
OSTRZENIE NA STALCE
- Trzymaj stalkę do góry.
- Umieść nóż IVO® / CMTM® Knives pod kątem 20° zaczynając od tylnej części ostrza względem stalki.
- Utrzymując kąt przesuń ostrze wzdłuż krawędzi używając lekkiego nacisku.
- Powtórz proces 3 do 4 razy z każdej strony ostrza.
Po każdym użyciu przechowuj stalkę w suchym miejscu.
KAMIEŃ WODNY